DUTCH LASDESIGN UIT DE GEVANGENIS

De stoere Las_Tig-fiets wordt gemaakt in de penitentiaire inrichting in Veenhuizen.

In de gevangenis wordt wel vaker werk verricht. Het varieert van schoonmaken tot maken van huishoudelijke voorwerpen. Maar in Veenhuizen pakken ze het anders aan. Daar bouwen ze de stoere Las_Tig-fiets. In de gevangeniswerkplaats van Penitentiaire Inrichting Veenhuizen kunnen gevangenen hun TIG-lasdiploma behalen door foutloos het frame voor de Las_Tig-fiets in elkaar te lassen. Er veel vraag naar goede TIG-lassers en een lasdiploma geeft een kans op een betere toekomst. Het lasdiploma dat behaald wordt met het afleggen van de meesterproef (het foutloos lassen van de Las_Tig-fiets), vergroot de kans op werk na detentie. Gevangenen krijgen met deze Collectie Veenhuizen, die zijn oorsprong heeft op de Design Academy Eindhoven, de vrijheid zelf te kiezen wat ze interesseert en de bijbehorende skills te leren. Zo worden ze gestimuleerd technische problemen op te lossen, terwijl ze leren constructief en op de lange termijn te denken.

Detentienummer op het frame

De fiets met het ge-TIG-laste frame is een ontwerp van studio UNITT. Iedere Las_Tig-fiets heeft een uniek nummer op het frame staan, het detentienummer van de gevangene die de fiets gemaakt heeft. De afgebeelde Las_Tig-fiets heeft een stoer stalen frame dat, nadat het gelast is, door de gedetineerde in dezelfde gevangeniswerkplaats wordt gecoat. De fiets heeft twee versnellingen die handig en onderhoudsvrij verwerkt zijn in de naaf. Er zit een minimalistisch voor- en achterlicht op en een terugtraprem.

Door de fiets met verschillende onderdelen af te monteren, verandert ook het karakter van stadsfiets naar toerfiets. Het basismodel kost 1000 euro ex btw, oftewel 1210 euro. Daarmee koop je niet alleen een toffe designfiets, maar bied je een gedetineerde een kans.

Bron: www.bright.nl

Contact

Laat uw vraag of bericht achter

Niet leesbaar? Verander tekst captcha txt