“Ook in crisistijd blijven opleiden”

Op de website van A+O Metalektro staat een interessant artikel over het opleiden van mensen bij de onderliggende organisaties van Vink Groep. Een essentieel element met het oog op de toekomst. Hieronder is het artikel te lezen:

Veel metalektrobedrijven worden geraakt door gevolgen van de coronacrisis. Zo ook de Vink Groep, waaronder zes bedrijven vallen die voor klanten in verschillende branches luchttechnische installaties ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden. Niettemin blijft het bedrijf volop investeren in het opleiden van bbl-ers. “We weten dat deze crisis tijdelijk is.”

“Opleiden is een centraal thema binnen ons bedrijf”, vertelt Hoofd Personeel & Organisatie Diana van Rijswijk. “Wij zijn één van de grootste bedrijven in Europa die zelf luchtkanalen en luchttechnische componenten maakt. De concurrentie is groot en dus moeten we ons onderscheiden in kwaliteit. Dat betekent dat we onze medewerkers steeds naar een hoger niveau willen tillen. Daarnaast zijn veel van onze machines inmiddels geautomatiseerd. De technologie ontwikkelt zich steeds sneller. Ook dat vraagt een permanente opleidingsinspanning.”

Kans op doorgroei

En dat opleiden blijft het bedrijf doen, ondanks de coronacrisis. Van Rijswijk: “De crisis raakt ons ook, doordat projecten worden uitgesteld. Maar bij de afdeling waar we industrieel kanaalwerk en luchttechnische componenten als dakkappen en buitenluchtroosters maken, is er weer juist meer werk. Wij investeren als bedrijf altijd veel in bbl-ers en dat zullen we blijven doen. Simpelweg omdat we weten dat de crisis tijdelijk is. Onze blik is gericht op de toekomst.”

“Als je bbl-ers en stagiaires nu een kans geeft, maakt dat het vullen van vacatures in hoogtijdagen een stuk eenvoudiger”

Momenteel werken bij alle bedrijven van de Vink Groep vijftien bbl-leerlingen. Ook de nu 26-jarige Wessel Hiep begon tien jaar geleden bij het bedrijf als bbl-er, vertelt hij. “Ik zat op de KTS in Voorhout en deed daar vmbo-basis. In mijn vierde leerjaar kon ik in een week twee dagen stage lopen bij Vink. Ik vond het meteen een heel interessant bedrijf en dus heb ik de keuze gemaakt om er te blijven.” Bij Vink kreeg hij vervolgens alle kansen om door te groeien. “Ik heb als bbl-er eerst een niveau-2 opleiding gedaan om plaatwerker te kunnen worden. Daarna heb ik een niveau 3 en 4 opleiding gedaan, waardoor ik nu de functie van werkvoorbereider heb. Dat had ik nooit durven dromen toen ik hier binnenkwam.”

Grote uitstroom

“We geven Wessel nu ook de kans om een assessment te doen, om te kijken of zijn volgende rol die van teamleider kan zijn”, vult Van Rijswijk aan. “Veelbelovende medewerkers bieden wij dus alle kansen om binnen onze organisatie verder op te klimmen.” Voor het werkplezier van medewerkers is het van groot belang dat er een uitdaging is om verder te kunnen komen, benadrukt Van Rijswijk. Maar het opleiden van bbl-ers en het aanbieden van stageplekken is óók van groot belang voor de continuïteit van de Vink Groep. “Bij elk metaalbedrijf dat ik spreek is de gemiddelde leeftijd van het personeel hoog. Dat is bij ons niet anders. Een grote uitstroom als gevolg van die vergrijzing komt eraan. Als je dan wacht tot een jaar voordat mensen uit dienst gaan, dan ben je te laat.” Voor de coronacrisis was er al een landelijk tekort aan technische vakkrachten, stelt Van Rijswijk. “Na de coronacrisis zal de markt weer snel aantrekken en dat komt het personeelstekort gewoon weer terug. De uitstroom werknemers die met pensioen gaan, maakt dat tekort alleen nog maar groter.”

Dus ‘regeren is vooruitzien’, meent Van Rijswijk. “Als HR-afdeling moet je echt drie tot vijf jaar vooruitkijken. Bedrijven die alleen in het hier en nu leven, doen zichzelf echt tekort. Mijn advies aan andere metalektrobedrijven zou dan ook zijn: denk op de lange termijn en leidt nu op voor later. Zorg dat je aanwezig bent bij open dagen van scholen. Geef stagiaires een kans. Investeer in bbl-opleidingen. Want als je in tijden van crisis bbl-ers en stagiaires een kans geeft, maakt dat het vullen van vacatures in hoogtijdagen ook een stuk eenvoudiger.”

Meer informatie

Diana van Rijswijk, Hoofd Personeel & Organisatie Vink Groep, tel. 06-10 95 73 68 of per e-mail: dianavanrijswijk@vinksystemen.nl.

Recent Posts
Contact

Laat uw vraag of bericht achter

Niet leesbaar? Verander tekst captcha txt

Warning: Undefined array key "quick_contact_gdpr_consent" in /home/customer/www/vipe-welding.nl/public_html/wp-content/themes/jupiter/views/footer/quick-contact.php on line 50