Samenwerking Sparrow project TU Delft en ViPe Welding
Met gepaste trots willen wij vermelden dat ViPe Welding is gevraagd om de aluminium brandstoftanks te lassen voor een stuwkracht-vectorende raketmotor genaamd Firebolt. In totaal gaan wij vijf brandstoftanks lassen met een wanddikte van 15 millimeter. Maandag week 11 zijn wij begonnen met lassen aan de eerste gelaste proeftank. Later in week 11 wordt de eerste gelaste proeftank bij TNO getest onder werkdruk, drie keer onder werkdruk en tot slot destructief getest. De andere vier tanks worden alleen onder werkdruk en drie keer onder werkdruk getest. Voor het uitvoeren van de laswerkzaamheden is de aluminium tank voorverwarmd. Zowel het pre-heaten als lassen is in de video’s hieronder te zien:
Project Sparrow
Project Sparrow is opgericht in mei 2020, met het doel om de eerste raketmotor op vloeibare brandstof met thrust-vector control te ontwikkelen voor Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE). Het project wordt volledig ontwikkeld door een team van 40 TU Delft studenten die zich volledig focussen op dit project. De motor zal de volgende generatie van DARE haar best presterende raketten aandrijven, dit brengt de studentenvereniging op het juiste pad om als eerste een door studenten ontworpen raket in een baan om de aarde te brengen! Een baan bereiken brengt DARE ook een stap dichterbij het realiseren van hun visie, DARE wilt de ruimte een stapje dichterbij brengen voor normale mensen en kleine bedrijven zodat we allemaal de vruchten kunnen plukken van de snel ontwikkelende ruimtevaart sector.
Project Sparrow is het nieuwe vlaggenschipproject van DARE. Voortbouwend op de kennis die is opgedaan door het nu gepensioneerde Cryogenics-team, is Project Sparrow gericht op:
“Het ontwerp, de bouw en het testen van een stuwkracht-vectorende raketmotor op vloeibare brandstof”
De motor, Firebolt genaamd, zal de hybride Nimbus-motor, die wordt gebruikt in de Stratos IV-raket van DARE, overtreffen. Hij zal de volgende generatie van DARE’s krachtige raketten aandrijven. Dit opent mogelijkheden voor DARE om haar inspanningen voort te zetten bij het bouwen van raketten die gericht zijn op de von Karman-lijn, en uiteindelijk DARE in staat te stellen de eerste studentenorganisatie te worden die een raket in een baan rond de aarde kan brengen.